Una desena d'entitats de l'Estat impulsa la iniciativa ciutadana europea Housing for All, que exigeix mesures per facilitar l'accés a l'habitatge a nivell europeu. En total hi participen gairebé 80 organitzacions d'una vuitantena de països. La campanya vol crear millors condicions marcar tant jurídiques com financeres. L'han explicat aquest dijous en roda de premsa nou de les 11 entitats promotores a l'Estat: la PAH, l'Observatori Desc, Fundació Hàbitat3, el Sindicat de Llogaters, Sostre Cívic, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la FAVB i les fundacions Mambré i La Dinamo. A més, hi ha adherides dues entitats de Madrid i València. La Fundació Hàbitat3 ha participat aquest dijous a la presentació de la iniciativa.

La iniciativa, que va néixer a Àustria i va ser registrada a la Comissió Europea el 18 de març, té un període d'un any per recollir el milió de signatures requerides perquè tiri endavant, 40.500 de les quals han de provenir d'Espanya: "Esperem recollir-ne el doble". Una de les principals propostes de Housing for All és que la inversió en habitatge públic no computi en el sostre de dèficit del 3% del PIB estipulat en el Tractat de Maastricht de la Unió Europea, per així evitar que sigui una excusa per alguns països, segons han explicat.
També proposa més accés al finançament de la UE per a promotors d'habitatges socials, sostenibles i sense ànim de lucre, normes de competència per als lloguers de curta durada i la compilació d'estadístiques sobre les necessitats d'habitatge a Europa. Amb això, pretenen aconseguir la creació d'un parc d'habitatge social i assequible de lloguer o cessió d'ús d'un 15% en 10 anys i un 30% en 20 anys, i assegurar un lloguer estable i assequible.