Fundació Naturgy i Fundació Hàbitat3 han renovat per cinquè any la seva col·laboració per implementar millores d’eficiència energètica en llars de famílies vulnerables. Les dues entitats seguiran rehabilitant conjuntament habitatges i tenen previst també desenvolupar un projecte d’innovació social amb energies renovables a la ciutat tarragonina d’Amposta.
Fundació Naturgy instal·larà plaques fotovoltaiques en un edifici que Fundació Hàbitat3 gestiona a Amposta y on viuen 14 famílies en situació de vulnerabilitat. La instal·lació, de 17kW de potència i una producció anual estimada de 22.800 kWh, donarà servei a tots els habitatges, que veuran així reduïda la seva factura energètica per la implantació d’aquest sistema d’autoconsum.
Els 14 habitatges, situats en un edifici del carrer Muntells, estan destinats a lloguer social de persones proposades pels Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta, un procés que es canalitza a tracés de a la col·laboració que manté aquest Ajuntament amb la Fundació Hàbitat3 en l’àmbit de les polítiques i programes socials d’habitatge.
El projecte d’Amposta s’emmarca també en el desenvolupament del projecte europeu SocialWatt, en el qual participa Fundación Naturgy. Aquesta iniciativa té com a objectiu desenvolupar mesures innovadores per identificar clients en situació de vulnerabilitat energètica i desenvolupar accions que contribueixin a millorar les seves condicions de vida, especialment vinculades a l’eficiència energètica de les llars.
La directora general de Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, i el director general de Fundació Hàbitat 3, Xavier Mauri, han signat aquest nou conveni de col·laboració entre ambdues entitats, l’objectiu del qual és continuar treballant en projectes socials a través del Fons Solidari de Rehabilitació Energètica de Fundació Naturgy.
Aquesta nova renovació de la col·laboració entre ambdues entitats reforça i amplia la relació que mantenen des del 2018, any en què també es va crear el Fons Solidari de Rehabilitació Energètica de Fundació Naturgy. Des d’aleshores, juntes han dut a terme rehabilitacions energètiques de baix cost en prop de 200 habitatges de Catalunya, amb una aportació per habitatge de més de 2.000€.
Les altres dues accions més singulars que s’han dut a terme conjuntament són la instal·lació fotovoltaica en un edifici d’habitatges socials a Barcelona, on viuen 32 famílies que també reben acompanyament de voluntaris de Fundació Naturgy; i la rehabilitació energètica del edifici social Casa Bloc a Barcelona, que actualment acull 17 famílies en situació de vulnerabilitat.
El primer projecte d’innovació social amb energies renovables que va posar en marxa Fundació Naturgy va ser el de Barcelona amb Hàbitat3, l’any 2020. Des de llavors, la fundació de la companyia energètica compta amb 13 projectes fotovoltaics a tot Espanya, 6 ja implementats i 7 en curs.
El Fons Solidari de Rehabilitació Energètica, amb el qual Fundació Naturgy ha realitzat més de 3.000 rehabilitacions, es destina a intervencions exprés i de baix cost per millorar l’eficiència energètica de les llars de famílies vulnerables. A través d’aquest programa, la fundació, a més d’instal·lar plaques solars, realitza aïllaments de parets, sostres i humitats, fusteria, reparació o substitució de calderes i electrodomèstics, i reparació d’instal·lacions elèctriques, entre d’altres actuacions. De la seva part, les entitats socials amb les quals treballa la fundació són les encarregades de seleccionar, entre els habitatges de les famílies a les que donen suport, aquelles que necessiten reformes més urgents.