World Habitat ha concedit el Premi d’Or dels World Habitat Awards 2019 (millor iniciativa innovadora d’habitatge del món) a la Fundació Hàbitat3. Els Premis reconeixen els programes d'habitatge innovadors més importants del món. Les distincions, fetes públiques aquest dilluns al Regne Unit, premien la millor iniciativa d’habitatge del món als dos hemisferis. La Fundació Hàbitat3 ha rebut el primer premi de l’hemisferi nord. El premi té una dotació econòmica de 10.000 £.
La Fundació Hàbitat3 és una gestora d’habitatge de lloguer social impulsada per la Taula del Tercer Sector Social amb l’objectiu que tota la societat, i en especial els col·lectius més vulnerables, puguin disposar d’un habitatge digne, en la mesura que aquesta és la base per a la plena inclusió.
Per complir la seva missió, la Fundació Hàbitat3 té com a objectiu fonamental, cercar i obtenir habitatges de lloguer a preus per sota del preu de mercat. Una de les tasques vinculades a aquest objectiu és la rehabilitació i dignificació dels d’habitatges mitjançant la col·laboració amb empreses d’inserció laboral.
Des de la seva creació, ara tot just fa 5 anys, la Fundació Hàbitat3 ha contribuït al creixement del parc d’habitatge social de Catalunya: actualment gestiona 490 habitatges a una vintena de municipis, fonamentalment situats en l’àmbit metropolità de Barcelona.
En aquests habitatges hi viuen 1.341 persones.
La Fundació Hàbitat3 i les entitats socials
Una de les línies de treball constitutives i originàries de la Fundació Hàbitat3 és la de cercar i proveir habitatges a entitats del tercer sector social per tal que aquestes puguin dur a terme els seus programes d'atenció i suport a persones en situació vulnerable. En alguns casos, a més la Fundació Hàbitat3 actua com a administradora i gestora d’aquests habitatges per encàrrec de les mateixes entitats socials.
Precisament és aquesta tasca relacionada amb les entitats socials la que ha estat premiada amb el Premi d’Or dels World Habitat Awards 2019.
El jurat ha valorat com a experiència innovadora i amb càrrega de futur el model de treball de la Fundació Hàbitat3 en col·laboració amb les entitats socials, que compta, a més, amb el recolzament del Govern de la Generalitat (Agència de l’Habitatge de Catalunya), mitjançant els ajuts de la Xarxa d’Habitatges d’Inclusió, dels ajuntaments, especialment el de Barcelona i de moltes institucions privades que fan viables operacions que sense el seu suport resultarien implantejables per la seva complexitat i cost (Fundació Agbar, Cellnex, etc.).
La cerca i obtenció dels habitatges a preus assequibles, que du a terme l’equip comercial i de captació de la Fundació Hàbitat3, és possible per cessió directa de l’administració pública –parc públic, habitatges intestats, etc-, per cessions privades, o per adquisició gràcies a línies favorables de crèdit- CaixaBank, Institut Català de Finances, etc.
La rehabilitació dels habitatges, duta a terme en col·laboració entre l’equip tècnic de la Fundació Hàbitat3 i empreses d’inserció sociolaboral, també compta amb finançament públic i amb subvencions a fons perdut com les de la Fundación Naturgy.
Les persones que resideixen en els habitatges són proposades per les entitats socials i compten amb el seu acompanyament en els processos d’inserció. En alguns casos, com el de l’edifici del carrer Sant Eloi de Barcelona, l’equip de treballadores socials de la Fundació Hàbitat3 vetlla pel bon ús dels habitatges, per l’acompliment dels pactes contractuals i per les bones relacions de convivència, en íntima col·laboració amb els tècnics de cada una de les entitats.
I l’equip econòmic i de gestió administrativa de la Fundació Hàbitat3 assegura que tots els circuits de relació funcionin eficaçment, amb la qual cosa és una garantia de bona gestió immobiliària i social per a les entitats socials i per a les administracions públiques.
Actualment, la Fundació Hàbitat3 per encàrrec de 26 entitats socials està gestionant 99 habitatges en els que dona allotjament a 187 persones.
Els World Habitat Awards es van crear el 1985 per tal d'identificar i promocionar exemples de bones pràctiques d'habitatge. Estan organitzats per l’Associació World Habitat, juntament amb ONU Habitat. Els Premis es van iniciar el 1987 com a contribució de World Habitat a l'Any Internacional de Protecció per a les Persones sense Habitatge de les Nacions Unides. El grup assessor que selecciona els finalistes dels Premis Mundials de l'Hàbitat inclou experts en el tema de l'habitatge amb una àmplia trajectòria. (més informació sobre els Premis: https://www.world-habitat.org/es/premios-mundiales-del-habitat/)