El futur de l’habitatge a casa nostra: Carme Trilla participa al FHAR 2025
9 de maig de 2025
L’esdeveniment, que va tenir lloc al recinte de Palo Alto Barcelona, va reunir professionals del sector públic i privat amb l’objectiu de treballar i realçar el futur del dret a l’habitatge.
El passat dimecres 7 de maig, vam tenir l’oportunitat de participar de la mà de Carme Trilla a la quarta edició del Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, iniciativa de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB).
La presidenta d’Hàbitat3 va formar part de la taula rodona “El Futur de l’habitatge a casa nostra: desigualtats en l’accés a l’habitatge de compra i lloguer”, al costat de Jordi Mas, Director General d’Habitatge, i Josep Antoni Martínez, President del Gremi de la construcció de Barcelona i Comarques. Durant el debat, es van compartir idees valuoses i realitats incòmodes sobre el repte d’accedir a un habitatge digne i assequible.
Un dels grans consensos va ser que ens trobem davant d’un problema estructural, no conjuntural. Fa més de quinze anys que no es produeix habitatge a un ritme suficient, i això ha generat una situació d’escassetat crònica. La construcció suposa un 20% del total. El President del Gremi de la construcció va assenyalar el fet que “tot i que és cara, no construir té un cost social encara més elevat”. Mentrestant, l’emancipació juvenil retrocedeix: el percentatge de joves de 35 anys que viuen de manera independent ha passat del 70% l’any 2011 al 30% el 2022. Sense habitatge assequible, els joves no poden iniciar cap projecte vital.
Durant la seva intervenció, Carme Trilla va remarcar que “Hem de corregir les causes” i va destacar la importància de que les polítiques abordessin el problema des del seu origen. També es va parlar del paper dels “expats” i de la globalització, com a factors que tensionen encara més el mercat. Si bé contribueixen al dinamisme econòmic, és evident que calen mecanismes per garantir que aquest desenvolupament no deixi enrere la població local. Durant el debat es va remarcar el fet que no es pot continuar considerant l’habitatge només com un actiu d’inversió, sinó com un dret.
Una frase va ressonar fort a la sala: “L’habitatge no té color polític”. I és cert. Perquè sense habitatge no hi ha futur digne, no hi ha ciutat habitable, i no hi ha justícia social.