AJUDA'NS
i OBRIM PORTES
ADMINISTRACIÓ
ONLINE

La Ivanna, jove llogatera d’Hàbitat3, participa en unes jornades estatals per reivindicar el dret a l’habitatge

10 de juliol de 2025

Durant tres dies de debats i activitats, les persones joves van compartir experiències, preocupacions i propostes en matèria d’habitatge, i van treballar col·lectivament per fer arribar la seva veu a les institucions.

Del 2 al 5 de juliol, una seixantena de joves en risc de pobresa d’arreu de l’Estat van participar a Valladolid en unes jornades organitzades per EAPN-España (la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social) per reflexionar i formular propostes sobre els drets de la joventut, especialment en l’àmbit de l’habitatge. Entre les persones participants hi havia la Ivanna, una jove que viu en un habitatge gestionat per Hàbitat3 amb el seu pare.

La Ivanna ens explica que durant les jornades van realitzar diferents activitats com un taller de teatre participatiu per posar en comú les inquietuds personals i socials dels joves; o una activitat per imaginar la seva “casa ideal”. Els i les joves van posar en comú què els agradaria tenir: espais lluminosos, entorns segurs, proximitat a serveis, habitatges dignes i assequibles… Però també van analitzar els obstacles per accedir-hi: burocràcia, especulació, discriminació, desinformació o la degradació dels barris perifèrics.

Propostes concretes

A partir d’aquesta reflexió, es van formular propostes concretes molt diverses i enriquidores. Es va parlar, per exemple, de la discriminació i l’aïllament que sovint pateixen les zones perifèriques de les ciutats, i de com això es tradueix en una manca de serveis i connexió amb la resta del territori. Es va proposar que els ajuntaments destinessin més recursos a millorar el transport públic, amb més línies i freqüència, i també a la rehabilitació i regeneració urbana d’aquests barris, per revertir la imatge de degradació i estigmatització que sovint arrosseguen. La Ivanna va destacar que cal un pla estratègic que asseguri la igualtat d’oportunitats entre barris i persones.

Una altra proposta va ser que les noves promocions d’habitatge incloguin un percentatge reservat obligatòriament a col·lectius en situació de vulnerabilitat —com joves, persones migrades o LGTBI+—, per garantir que puguin accedir a un habitatge en condicions d’igualtat, davant les dificultats i discriminacions habituals.

Finalment, es va plantejar que els ajuntaments puguin reservar una part del parc d’habitatge per a joves i estudiants i es va subratllar la importància de la pressió social perquè aquesta política s’apliqui de manera més generalitzada.

Diàleg obert amb el secretari de Joventut i Infància

En la jornada de cloenda, les persones participants van compartir les seves propostes amb el secretari d’Estat de Joventut i Infància, Rubén Pérez Correa, en un espai de diàleg directe. També van lliurar postals simbòliques per al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana i al de Joventut i Infància amb missatges personals sobre les seves experiències en relació amb l’habitatge. Finalment, van rebre un diploma de participació i es va fer una clausura institucional per part d’EAPN i del grup de participació juvenil.

Per la Ivanna, l’experiència ha estat molt enriquidora: “Hem compartit realitats molt diferents, però amb molts punts en comú. Poder fer arribar la nostra veu als responsables polítics és important. Ens sentim més empoderats i amb ganes de seguir treballant per un futur millor.”

Des d’Hàbitat3 celebrem i donem suport a la participació activa de la joventut en espais de reflexió i incidència. Per garantir el dret a l’habitatge digne, també cal escoltar les persones joves, que sovint es troben entre les més afectades per la precarietat i l’exclusió residencial. La seva mirada és clau per construir solucions sostenibles i justes per a tothom.

Compartiu les notícies d'Hàbitat3

Rep més informació

Subscriu-te al nostre Butlletí de Notícies per estar al dia