6 llibres en clau d’habitatge per aquest Sant Jordi
17 d'abril de 2025
Per Sant Jordi, els carrers s’omplen de llibres i roses. És un dia especial per a tothom, i també pot ser una bona excusa per reflexionar —des de la literatura— sobre temes que ens toquen de prop, com el dret a l’habitatge.
A Hàbitat3 treballem cada dia per fer realitat el dret a l’habitatge per a persones en situació de vulnerabilitat, i aquest any hem volgut unir habitatge i Sant Jordi amb lectures que connecten el món literari amb la vida a la ciutat, l’exclusió residencial o les històries de resistència i dignitat.
Hem preparat una selecció 6 llibres molt diversos relacionats amb l’habitatge: alguns tracten el tema des d’una mirada més filosòfica i reflexionen sobre aquest dret des d’un vessant sociològic; d’altres expliquen històries reals i colpidores de persones que s’han quedat sense llar als Estats Units, i també proposem novel·les que ens apropen als barris de Barcelona i Madrid amb la crisi del 2008 de fons. També hi ha lloc per la literatura infantil, i és que com li podem explicar a un infant que es pot quedar sense casa?
El derecho a la ciudad, Henri Lefebvre
Tot un clàssic (de 1968!) que continua sent més actual que mai. Lefebvre ens parla del dret de totes les persones a gaudir de la ciutat, a formar-ne part i a transformar-la. Una lectura que ens ajuda a entendre com l’habitatge i l’espai urbà s’han convertit en mercaderia… i com podem imaginar una ciutat més justa.

Deshauciadas, Matthew Desmond
Amb una escriptura propera i colpidora, Desmond ens endinsa en les històries de vuit famílies a Milwaukee que lluiten cada dia per no perdre casa seva. Un retrat cru i humà de la pobresa urbana, els desnonaments i les polítiques que perpetuen la desigualtat. Va guanyar el premi Pulizer de No Ficció l’any 2017.

País Nómada, Jessica Bruder
Què passa quan una crisi et deixa sense sostre? Aquest llibre ens mostra una realitat poc coneguda: la de milers de persones als Estats Units que viuen en furgonetes, rulots o caravanes després de perdre la feina i la casa. Una història real que va inspirar la pel·lícula Nomadland.

Los besos en el pan, Almudena Grandes
Una novel·la coral que retrata la vida quotidiana d’un barri de Madrid en plena crisi del 2008. Entre supermercats que tanquen, pisos embargats i veïns que s’ajuden com poden, aquesta història ens mostra la força de les comunitats davant l’adversitat i els reptes de l’habitatge digne.

Lectura fàcil, Cristina Morales
Una obra trencadora i diferent, guanyadora del Premi Nacional de Narrativa 2019, que ens fa repensar què vol dir realment “inclusió”. Les protagonistes són quatre noies amb discapacitat intel·lectual que comparteixen un pis tutelat. Una història carregada d’ironia, rebel·lia i crítica social… i també d’humor.

Jo et cuidaré, Anna Manso i Teresa Herrero
Un conte per acompanyar a famílies desnonades amb fills i filles petits. La iniciativa va sorgir l’any 2019 pel Centre de Serveis Socials Raval Sud, quan famílies afectades van fer una demanda perquè els ajudessin a explicar als infants la pèrdua que suposen els desnonaments.
El llibre es pot descarregar en format digital i gratuïtament a la web de l’Ajuntament de Barcelona

📖🌹 I tu, quin llibre sobre habitatge afegiries a aquesta llista de Sant Jordi?